Troche przypomina murzynka, jest mocno czekoladowy z ogromna iloscia swiezych truskawek i puszystym kremem na bazie serka maskarpone oblany prawidza czekolada i otoczony prazonymi miodowymi migdalami. Przepis na ciasto i polewe tutaj, na poncz tu Prawdziwa gratka dla smakoszy czekolady..!
Czekoladowy tort z serkiem maskarpone i truskawkami
Chocolate gauteau with mascarpone cheese and strawberries
Ciasto:
krem serowo-truskawkowy
Czekoladowy tort z serkiem maskarpone i truskawkami
Chocolate gauteau with mascarpone cheese and strawberries
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki maki pszennej
1 i 3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
2 lyzeczki sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka maslanki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka swiezo zaparzonej mocnej goracej kawy rozpuszczalnej(uzylam 4 sporych lyzek )
krem serowo-truskawkowy
360g serka maskarpone
3 zoltka jaj
150ml smietanki kremowki
250g swiezych truskawek
3-4 lyzki rumu
1 lyzka cukru waniliowego
5 lyzek cukru pudru
1 lyzeczka esensji waniliowej
polewa czekoladowa:
140g czekolady mlecznej
120g czekolady gorzkiej
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
150 smietany kremowki
poncz do nasaczania blatow ciasta
1 szklanka wody
1 lyzka cukru
3-4 lyzki rumu
posypka na boki ciasta:
100g orzechow laskowych
200g platkow migdalowych
6-8 lyzek plynnego miodu
lukier:
cukier puder
goraca woda
1/2 lyzeczki spozywczego koloru zoltego
300g truskawek do dekoracji
Skladniki plynne tj maslanke, jajka, olej orazwanilie umiescic w duzej misce. Wymieszac tylko do polaczenia sie ich. Dodac reszte-make, cukier, kakao, sode, proszek do pieczenia i zamieszac. Powoli wlewac goracy napar kawowy. Wymieszac. Podziel ciasto na dwie czesci. Wlej do tortownicy wysmarowanej tluszczem lub wylozonej papierem do pieczenia o srednicy 22cm i piecz w piekarniku nastawionym na 160st C 35-40minut do tzw. suchego patyczka. Podobnie postap z druga czescia ciasta. Odstaw blaty ciasta do ostygniecia.
W miedzyczasie przygotuj poncz-zagotuj wode z cukrem. Ostudz i do zimnego syropu wlej rum.
Czas na ubicie kremu.Wpierw umyj dobrze truskawki, osusz, odszypulkuj i pokroj w srednie wielkosci kawalki. W misce ubij do bialosci zoltka z cukrem. Dodaj cukier waniliowy, esencje waniliowa i rum. Stopniowo dodawaj serek maskarpone. Dobrze wymieszaj mase. Osobno ubij smietanke, ktora polacz z masa serowa. Wsyp pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj. Mozna mase na pol godziny wstawic do lodowki do stezenia.
Przygotuj polewe zagotowujac smietanke kremowke. Dodaj kawalki czekolad i kawe. Gotuj na najmniejszych ogniu czesto mieszajac. Odstaw do ostygniecia.
Posiekaj orzechy laskowe. Na patelni upraz na zloto migdaly, dodaj miod i wymieszaj. Jeszcze lekko cieple platki ukladaj na bokach ciasta.
Wymieszaj skladniki lukru, tak, aby byl on bardzo gesty.
Skladanie ciasta. Na ozdobnym talerzu do serwowania uloz pierwszy spod ciasta. Nasacz go okolo 5 lyzkami wczeniej przygotowanego ponczu rumowego uzywajac do tego celu pedzelka. Pokryj go kremem serowym z truskawkami. Przykryj drugim blatem ciasta lekko go dociskajac. Ponownie ciasto z wierzchu nasacz hojnie ponczem. Pokryj wierzch i boki ciasta polewa czekoladowa.Umyj truskawki i uloz na wierzchu ciasta tworzac dekoracje. Przeloz lukier do worka cukierniczego z mala okragla koncowka do pisania i ozdob ciasto. Boki ciasta pokryj posiekanymi orzechami laskowymi i prazonymi miodowymi migdalami.
Wstaw ciasto do lodowki do stezenia na okolo 6 godzin.
Smacznego!
pięknie się prezentuje!
ReplyDeletenajlepszego dla solenizantki :)