Tuesday 6 March 2012

Burgery z soczewicy....

Lubie fast-foodowe jedzenie, ale nadal domowe. Soczewice czerwona wystarczy doslownie kilka minut pogotowac do miekkosci. Burgery latwo sie robi, dobrze smakuja polane ulubionym sosem, w bulce z chrupiacymi warzywami. Wegerarianskie danie, ktore w wystarczajacym stopniu zastepuje mieso. Przepis z wholefoodsmarket.




Wegetarianskie burgery z soczewicy

1 pelna szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka zmielonej cebuli
1/2 szklanki startej marchewki
2 zabki posiekanego czosnku
2 szklanki drobno posiekanych grzybow
1 lyzka posiekanej pietruszki
1/2 lyzeczki soli
szczypta pieprzu czarnego
1 pelna szklanka tartej bulki
4 i 1/2 lyzki soku z cytryny
280g tofu miekkiego
1 lyzka oliwy z oliwek


Soczewice oplucz i zalej swieza woda w garnku.  Zagotuj, posol do smaku i gotuj na srednim ogniu okolo 10 minut az soczewica bedzie miekka. Lekko przestudzona przeloz do miski i zostaw do calkowitego ostygniecia.
Na oliwie podsmaz cebule, czosnek i marchewke. Po 2 minutach dodaj grzyby wraz z pietruszka, sola i pieprzem. Dus okolo 5 minut, az plyn z grzybow w pelni odparuje. Ostudz.
Do soczewicy dodaj mase grzybowa, zmiksowane tofu, sok cytrynowy, 2 lyzki oliwy z oliwek i tarta bulke. Odstaw mase na pol godziny do lodowki. 
Ustaw piekarnik na 160st C(termoobieg). Blache do pieczenia natlusc oliwa. Formuuj plaskie placki i ukladaj je na przygotowanej blaszce. Posmaruj z wierzchu oliwa. Piecz okolo 30 minut ponownie natluszczajac oliwa burgery w trakcie pieczenia, aby otrzymac zlota, chrupiaca skorke.
Podawaj natychmiast w bulce/z ryzem i ulubionymi warzywami.
Smacznego!

 

1 comment:

  1. Taki domowy fast food jest na pewno zdrowszy od smieciozarcia kupowanego na miescie. No i o ile smaczniejszy!

    ReplyDelete