Sunday 25 March 2012

Krokiety z fasolki adzuki...

Lubie odkrywac nowe smaki, a te krokiety sa totalnie inne od tych, ktore znalam...Idea (stad-easyasveganpie) przypomina mi krokiety ziemniaczane. W tych jednak baza jest ugotowana na miekko czerwona fasolka adzuki z dodatkiem pieczonej dyni doprawiona sosem sojowym, a kazdy pojedynczy krokiet pokryty jest kokosowa panierka.





Krokiety z fasolki adzuki i dyni w kokosowej panierce

180 ugotowanej fasolki adzuki
1/3 dyni pizmowej pieczonej z odrobina soli i oliwa z oliwek
100g ugotowanej w bulionie warzywnym kaszy bulgur
70g platkow kokosowych zmielonych na proszek
kilka galazek swiezej pietruszki
sos sojowy

Warzywa i kasza powinny byc dobrze ostudzone zanim przystapisz do laczenia wszystkich skladnikow i formowania plackow. Dynie i fasolke rozgniec widelcem na gladka mase. Dodaj kasze, pietruszke i dopraw do smaku sosem sojowym. Formuj owalne krokiety i obtaczaj je w sproszkowanym kokosie.
Natlusc oliwa blache do pieczenia. Uloz na niej krokiety. Piecz po 15 minut z kazdej strony w temperaturze 140st C.
Polecam podawac w bulce z surowka i  sosem slodkim chili lub sosem sojowym


Smacznego!

1 comment: