Dawno juz nie robilam chlebow po wlosku z oliwa, grubokrystaliczna sola i rozmarynem. Martha Day w 'Baking' podaje orygianlny wloski przepis. Ja tym razem postanowilam polaczyc make pszenna z zytnia.Chlebek cudownie pachnie, ale jest bardziej sycacy, ciezszy od tradycyjnego. Polecam jako dodatek do zup czy baze do kanapek.
Toskanki chlebek schiacciata
Tuscan schiacciata
W miseczce wymieszaj razme polowe wody i drozdze. Odstaw na kilka minut. W duzej misce umiesc make z sola, wlej drozdzowy roztwor, dodaj reszte wody i oliwe. Przeniesc ciasto na lekko posypana maka stolnice i wyrabiaj okolo 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przeloz je do lekko naoliwionej miski i odstaw przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia. Po tym czasie ponownie lekko wyrabiaj ciasto i przeniesc na wysmarowana oliwa blache 30x20cm, wyrownaj i posmaruj polowa oliwy. Odstaw w cieple miesjce na 20 minut. Nastepnie zrob w ciescie dolki, polej reszta oliwy i powtykaj galazki rozamrynu. Calosc posyp sola. Odstaw do wyrosniecia na 15 minut. Wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika i piecz 20-30 minut lub kiedy ciasto bedzie nabierze delikatnie zlotego odcienia. Ochlodz na kratce. Podawaj cieple.
Toskanki chlebek schiacciata
Tuscan schiacciata
300 maki pszennej chlebowej
50g maki zytniej
1 lyzeczka drozdzy instant lub 15g drozdzy swiezych
1/2 lyzeczki soli
200ml cieplej wody
4 lyzki oliwy
wierzch:
2 lyzki oliwy
2 galazki swiezego rozmarynu
sol gruboziarnistaW miseczce wymieszaj razme polowe wody i drozdze. Odstaw na kilka minut. W duzej misce umiesc make z sola, wlej drozdzowy roztwor, dodaj reszte wody i oliwe. Przeniesc ciasto na lekko posypana maka stolnice i wyrabiaj okolo 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przeloz je do lekko naoliwionej miski i odstaw przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia. Po tym czasie ponownie lekko wyrabiaj ciasto i przeniesc na wysmarowana oliwa blache 30x20cm, wyrownaj i posmaruj polowa oliwy. Odstaw w cieple miesjce na 20 minut. Nastepnie zrob w ciescie dolki, polej reszta oliwy i powtykaj galazki rozamrynu. Calosc posyp sola. Odstaw do wyrosniecia na 15 minut. Wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika i piecz 20-30 minut lub kiedy ciasto bedzie nabierze delikatnie zlotego odcienia. Ochlodz na kratce. Podawaj cieple.
Niezwykle apetyczny chlebek :-)
ReplyDeleteMusze wypróbować ! Od dawna już zbieram się do jakichś wypieków, więc na pewno spróbuję. Pozdrawiam :)
ReplyDeleteDziekuje KeJt, Soul and Pepper-polecam Ci na pierwszy raz podstawowy przepis na foccacie:http://aleayahsgastronomicaladventures.blogspot.com/2011/03/focaccia-z-rozmarzeniem.html lub http://aleayahsgastronomicaladventures.blogspot.com/2011/04/foccacia-z-czarna-oliwka-i.html, powodzenia!:)
ReplyDeleteprzepyszny i aromatyczny :)
ReplyDeleteSwietnie wyglada, bardzo lubie wloskie pieczywo, wiec jestem pewna, ze i schiacciata by mi zasmakowala.
ReplyDeleteKuchnia włoska pełna jest niesamowitych przepisów:) Uwielbiam ją! Chlebek aż się prosi, żeby go upiec:)
ReplyDeleteo, jaki ciekawy!
ReplyDeleteładnie wygląda ;]
Focaccia to jedna z moich największych kulinarnych namiętności. Odkąd spróbowałam jej po praz [ierwszy w jakiejś włoskiej tratorii na totalnej południowej wsi nie mogłam o niej zapomnieć. Wiele razy piekłam w domu i za każdym razem była dobra,ale nie gdy nie udało mi się odtworzyć tego tradycyjnego smakuL: ) Mam nadzieję, że Twoja smakowała tak jak powinna bo wygląda ślicznie !
ReplyDeletejest bardzo dobra, podobnie jak ty zakochalam sie we wloskim pieczywie probujac go wpierw we Wloszech. Odsylam Cie do moich wczesniejszych przepisow na foccacie umieszczonych na moim blogu-mam nadzieje ze odkryjesz w niej ten sam smak, jaki zostal Ci w pamieci:)
ReplyDelete