Friday 29 April 2011

Ukochany chlebek we wloskim stylu....

Kolejna odslona ulubionego pieczywa tym razem z suszonymi pomidorkami w oliwie i rozmarynem. Natrafilam na cudne zdjecie chlebka a ulubione skladniki tym bardziej mnie przekonaly aby sprobowac rowniez upiec chleb. Wykorzystalam forme keksowa, ale mysle, ze nastepnym razem jednak uformowalabym bochenek i pieknie naciela podobnie jak autorka i bardziej pobawilabym sie w mieszanie mak. Tym razem po prostu zwykla pszenna maka chlebowa zostala wykorzystana.

Chleb z pomidorkami i rozmarynem 

2 szklanki maki pszennej chlebowej 
1/2 lyzeczki soli
3/4 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka miodu

1/2 szklanki cieplej wody
1 lyzka oleju ze sloiczka z suszonymi pomidorami
4 suszone pomidorki drobno posiekane
3 galazki rozmarynu

W duzej misce umiesc wszytkie skladniki. Wyrabiaj dobrych kilka minut do momentu uzyskania  miekiego ciasta lekko tylko lepiacego sie do dloni. Dodaj troche wiecej wody w razie potrzeby. Przeloz ciasto na posypana maka stolnice i wyrabiaj cierpliwie ciasto ok 10 minut posypujac dlonie maka i dosypujac w razie potrzeby odrobine maki. Ciasto powinno byc gladkie i elastyczne. Przeloz ciasto do naoliwionej miski, przykryj i odstaw na godzine do wyrosniecia. Nastepnie mozesz przelozyc do wysmarowanej oliwa formy keksowej lub na plaskiej formie rowniez naoliwionej formy do pieczenia uformuj bochenek i natnij go w kwadraty.
Nastaw piekarnik na temperature 195st C i piecz chleb ok 10 minut. Wyjmij go i delikatnie posyp maka, zmniejsz temperature do 180st C i dopiecz chleb kolejne 20 minut. Chleb dobrze upieczony powinnien wydawac gluchy odglos popukany od spodu.
























Babka drozdzowa z rumem

Moj debiut w tym roku w dziedzinie babek. Ponownie pomysl przepisu zaczerpnelam od Liski. Z braku stosownej formy uzylam takiej plaskiej z dekoracyjnym wzorem. Ciasto wyszlo pyszne-lekko wilgotne, z lekka nutka aromatu rumowego. Jednak do klasycznej formy babkowej jestem przywiazana-coz, mam rok na jej zdobycie;)

Rumowa babka drozdzowa
Zaczyn:
20g swiezych drozdzy
1/4 szklanki cieplej wody
1 lyzeczka cukru

ciasto:
2 szklanki maki pszennej
niecala szklanka cieplego mleka
1/2 lyzeczki soli
1/2 szklanki cukru
4 zoltka
50g miekiego masla
1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy
1 lyzeczka startej skorki z cytryny
3 krople aromatu migdalowego
1/2 szklanki rodzynek-moczonych godzine w rumie

glazura na ciasto:
1 jajko
1 łyżka wody

lukier:
1.5 lyzki rumu
1 łyżka wody
1 szkl (200 g) cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

W miseczce wymieszac drozdze z ciepla woda i cukrem. odstawic na kilka minut. Do naczynia wsypac polowe maki, dodac cieple mleko wraz z sola. Wymieszac. Dodac drozdze, wymieszac. Dodac cukier, zoltka, maslo, starte skorki z cytryny i pomaraczy, esencje oraz reszte maki. Dobrze ciato wyrobic, co moze zajac nawet 15minut, az ciasto bedzie odstawac od miski. Odstaw na ok dwie godziny do wyrosniecia. Wowczas dodac namoczone rodzynki, wyrob dokladnie. Ciasto przeloz do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka i ponownie odstaw do wyrosniecia na godzine. Tuz przed wstawieniem do piekarnika posmaruj glazura. Piecz w 160st C ok 35 minut. Ostudzone ciasto posmaruj lukrem- gdzie podgrzany rum z woda miesza sie z reszta skladnikow.






Sernik inaczej....

Pascha nigdy nie pojawila sie w moim domu rodzinnym. Bylam ciekawa jak ona smakuje, jaki jest sekret jej przygotowywania. Okazuje sie, ze nie jest to trudne a sama pascha jest delikatna, wrecz rozplywajaca sie w ustach. Ciekawa odskocznia od klasycznego sernika. Podazylam za przepisem Liski niemal zupelnie wiernie z malutkimi zmianami z mojej strony.


Pascha
60g rodzynek
50g kandyzowanej skorki pomaranczowej
sok i skorka starta z jednej cytryny
1 lyzeczka cukru waniliowego
500g twarogu poltlustego
100g serka z wiaderka
2 lyzki masla
140ml kwasnej smietany
40g cukru pudru
40g plynnego miodu
killka migdalow, orzechow laskowych

W miseczce umiesc rodzynki wraz z skorka pomaranczowa, dodaj skorke z cytryny wraz z sokem z cytryny i cukrem waniliowmy. wymieszaj i odstaw na godzine.
W blenderze zmiksuj sery, smietane, maslo na gladka mase. Dodaj reszte skladnikow. Dobrze wymieszaj. Miske wyloz czysta lniana sciereczka, tak, aby jej brzegi wystawaly na zewnatrz. Przeloz do miseczki mase serowa, brzegi sciereczki zloz do srodka przykrywajac mase. Na miseczke poloz talerzyk i obciaz czyms ciezkim np puszka. Odstaw w chlodne miejsce na minimum 12 godzin. przed podaniem wyjmij z miseczki i udekoruj.

Smacznego!








Buleczka do swieconki

Podeszlam ambicjonalnie do tematu. Generalnie jednak lubie piec chleby. Z buleczkami jak na razie nie mialam zbyt wiele do czynienia. Chleba jednak nie zmiescilabym w wielkanocnym koszyczku wiec skorzystalam z propozycji Liski i gotowe! Bueczki troche rozlaly mi sie na boki, bede musiala popracowac w przyszlosci nad ich formowaniem. Ale ten smak...Lekko chrzanowy z dodatkiem charakterystycznego posmaku rzezuchy i co najwazniejsze-bulki dlugo zachowuja swiezosc. Wiecej do szczescia juz mi nie potrzeba:)

Chrzanowe buleczki z rzezucha
10g swiezych drozdzy
pol lyzeczki cukru
75ml cieplej wody
175g maki pszennej
30g serka z wiaderka
20g masla
1 lyzeczka sosu chrzanowego
pol lyzeczki soli
2 lyzki swiezej posiekanej rzezuchy


do posmarowania buleczek przed pieczeniem:
1/4 szklanki wody
1 lyzeczka cukru pudru

W miseczce umiesc drozsze wraz z cukrem i 2 lyzkami cieplej wody. Wymieszja dobrze, przykryj i odstaw na ok 10 minut do pojawienia sie pianki. W wiekszej misce wymieszaj dobrze reszte skladnikow, dodaj drozdze. Wyrabiac ciasto kilka minut do momentu uzyskania gladkiej masy w razie potrzeby dodaj odrobine wiecej maki. przykryj i odstaw do wyrastania na ok godzine. Forme do pieczenia wyloz papierem. Z ciasta formuj sredniej wielkosci kulki i lekko splaszczajac ukladaj na formie do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw do wyrosniecia na ok pol godziny. Nastepnie buleczki posmaruj mieszanina wody z cukrem pudrem i wstawdo piekarnika nagrzanego do 180 st C. piecz ok 15-20 minut.





Mazurek pomaranczowy do swieconki

W tym roku pierwszy raz wypieki do swieconki bylymoim dzielem. Malutki mazurek pomaranczowy ma wyrazisty smak lekko cierpki co doskonale lagodzi warstwa marcepanu. doskonale polaczenie z chrupiacymi orzechami i migdalami na wierzchu ciastka. Przepis odkrylam tu

Malutki pomaranczowy mazurek
Ciasto:

175g maki pszennej
25g cukru pudru
80g masla
1 lyzeczka slodkiej smietanki
1 zoltko

masa:
2 pomaracze
1 cytryna
80g cukru

30g masy marcepanowej

Skladniki na ciasto dobrze razem wymieszac, zagniesc gladkie ciasto i wstawic na pol godziny do lodowki. Nastepnie rozwalkowac i wylozyc ciastem wylozona papierem do pieczenia forme do pieczenia tworzac wysokie brzegi.Nakluc ciasto widelcem i piec ok 20 minut w temp 180st C. Odstawic do ostudzenia.
W miedzyczasie przygotowac mase-konfiture pomaranczowa. Owoce dobrze umyc, zetrzec z nich skorke. Strarta skorke wraz z drobno pokrojonym miazszem owocow zasypac cukrem i gotowac na malym ogniu ok 30 godziny do momentu uyskania gestej kleistej konfitury.
Na ciasto zetrzec mase marcepanowa(moza nia takze po prostu platkami przylepic do ciasta. Na wierzch nalozyc ostudzona konfiture. Ozdobic wg gustu.

Polecam!







Orzechowa pianka na mazurku:)

Orzechy jak wiadomo sa zdrowe, zawieraja duzo magnezu niezbednego do prawidlowego funkcjonowania naszego organizmu. Polaczylam dwie w jednym-slodycz ciasta ze zdrowymi orzechami. Ciasto cieszylo sie sporym powodzeniem wiec sukces zostal osiagniety:) Z braku maki krupczatki uzylam kaszy manny i mysle, ze to nawet wyszlo ciastu na dobre:)

Orzechowy mazurek
zmodyfikowany przeze mnie przepis znalazlam tu
1.5 szklanki kaszy manny drobno zmielonej
1/2 kostki masla
zoltko
2 szklanki cukru pudru
200g orzechow wloskich
2 lyzki miodu
4 bialka
1 lyzeczka cukru waniliowego

Wymieszac make z maslem, dodac zoltko i cukier puder. Zagniesc elastyczne ciasto i odstawic je w chlodne miesjce na pol godziny, mozna do lodowki lub nawet zamrazarki. Wowczas odpowiednio nalezy skrocic czas chlodzenia sie ciasta. W miedzyczasie drobno posiekac orzechy. Ubic bialka z reszta cukru pudru. W garnku podgrzac miod, do ktorego dodac nalezy orzechy wraz z cukrem waniliowym. Dopiero kiedy orzechy beda dobrze pokryte miodowym karmelem, odstawic garnek z gazu. Lekko schlodzona mase orzechowa delikatnie wymieszac z ubita piana z bialek.
Forme do pieczenia wysmarowac tluszczemy, wylozyc rozwalkowanym ciastem na grubosc 1/2cm formujac wyzsze brzegi. Ciasto nakluc lekko widelcem i piec w temp 160st C ok 10 minut. Wowczas nalezy nalozyc na ciasto mase orzechowa, wyrownac i dopiekac kolejne 10-15 minut.
Udekorowac bakaliami, polewami...

Smacznego!






Tuesday 26 April 2011

Mazurek malinowy z migdalem

Kolejne ciasto, ktore wykonalam pierwszy raz wlasnie na swieta Wielkanocne. Bardzo smakowite nawet pomimo zamienienia rozy na maline. Podpatrzony u Liski minimalnie przeze mnie zmieniony.

Mazurek malinowy z migdalami
ciasto:

150g maki pszennej
2 zoltka
1 lyzka smietany
50g masla
50g margaryny
50g cukru pudru

masa:
150g miekkiego masla
200g konfitury malinowej
3 krople olejku migdalowego
1 lyzka smietany
1 lyzka soku z cytryny
2 lyzki platkow migdalowych
50g cukru pudru

Polacz razem make, zoltka, smietane i cukier, zagniec elastyczne ciasto. Forme keksowa wyloz papierem, przeloz don ciasto, ponakluwaj je widelcem(ja zapomnialam i troszke bardziej wyroslo). Piecz do uzyskania zlotego koloru ok 25 minut w 160st C.
W miedzyczasie przygotuj mase ucierajac tluszcz z cukrem i dodajac nastepnie reszte skladnikow. Wymieszaj dobrze. Przeloz mase na ostudzone zimne ciasto. Udekoruj poprazonymi na suchej patelni platkami migdalow. Odstaw w chlodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego!







Pasztet wolowy z jajem

Zawsze chcialam pobawic sie w zrobienie pasztetu koniecznie z gotowanym jajkiem w srodku dla lepszego efektu wizualnego. Ryzyko(bo obiecalam pasztet dostarczyc na wspolne sniadanie z przyjaciolmi) podjelam i udalo sie:). Nastepnym razem mysle dodam wiecej plynu, aby ogolna konzystencja byla bardziej wilgotna i aksamitna. Pasztet  i tak jest pyszny-wyrazisty w smaku, aromatyczny, miekki....Smakowalo..Na pewno bede powracac do dzialu z tematem pasztet...jak tylko zakupie nowy blender...stary padl w procesie mielnia miesa, wiec po prostu podmzony boczek juz dolozylam i wymieszlam z wiekszoscia zmielonego miesa.Polecam!

Pasztet z jajem 
na 2 male foremki keksowe 

 1kg wolowego miesa mielonego
1/2 kg odtluszczonego wolowego miesa mielonego
1 cebula
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
40g podwedzanego boczku
30g podwedzanego poledwicy
5 grzybow
majeranek
4 ziele angielskie
3 liscie laurowe
1 lyzeczka vegety
sol
garsc swiezej rzerzuchy
5 kulek owocow jalowca
szczypta suszonego czabru
szczypta rozmarynku
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
2 lyzki czarnego pieprzu mielonego
3 ugotowane jajka
1 surowe jajko
bulka tarta
1 lyzka margaryny

Na patelni podsmaz drobno pokrojona cebule wraz z pokrojonymi w drobna kostke boczkiem i poledwica i posiekanymi grzybami, posol do smaku.
Zmielone mieso wloz do duzego garnka, dodaj warzywa-por, marchewke, pietruszke, zalej woda tak, aby zakryla mieso calkowicie. Dodaj ziele angielskie, liscie laurowe, jalowiec, czaber, rozmaryn. Przykryj i gotuj ok 45 minut do godziny uzupelniajac wode w razie potrzeby. Po tym czasie zmiksuj calosc w blenderze wlacznie z podsmazonym miesem i grzybami do uzyskania gladkiej masy, Dodaj reszte przypraw, surowe jajko,margaryne, bulke tarta, jesli masa jest za rzadka, troche pozostalego wywaru. Foremki keksowe wysmaruj margaryna, obsyp bulka tarta. Przeloz czesc masy, aby dobrze przykryla dno foremki, na to poloz ugotowane jajka  przykryj reszta masy miesnej, wyrownaj. Foremki przeloz do wiekszej formy wypelnionej woda, tak, aby siegala do polowy wysokosci keksowych foremek. Piecz ok 50 do godziny  w 170 st C.
Podawaj pokrojona w plasterki ze swieza rzerzucha i cwikla.



Wielkanocny zurek na zakwasie....

Swieta, swieta i....po swietach...Dlugi czas oczekiwania, a same swieta przeplywaja tak szybko....Nadal jednak jeszcze mam troche pozostalosci swiatecznych jak np mazurek rozany...hmmmm...Zacznijmy jednak od konkretow-zurka. W moim domu nie bylo specjalnej dbalosci o przygotowanie tej zupy. Ot, zupa z proszku lub gotwa zupa z pudelka. W zeszlym roku uzylam gotowego zakwasu ze sklepu. Nie zachwycil mnie, musze przyznac. Dlatego w tym roku ambicje wziely gore i dobrze. Zupa nabrala pieknego aromatu i glebokego smaku. A samo przygotowanie zakwasu okazuje sie wcale nie az tak trudne jak mogloby sie to wydawac....Podpatrzylam to u Liski choc samo zupe przygotowalam stosownie wg wlasnego smaku.

Wielkanocny zurek na zakwasie
Zakwas
10 lyzek maki razowej
2 zabki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
375ml cieplej wody

zupa:
2 marchew
1 pietruszka
2 liscie laurowe
3 ziela angielskie
1 por
1 ziemniak
majeranek
sol
krem fraiche
pieprz
1 biala kielbasa
rzerzucha
1/2 cebuli

Polacz razem skladniki na zakwas. Odstaw w cieple miejsce przykryte sciereczka na minimum dwa dni.
Na plaskiej patelni posmaz drobno posiekana cebulke wraz z pokrojona w plasterki kielbasa. W garnku zagotuj 1/2 litra wody, wrzuc pokrojony drobne por wraz z marchewka, pietruszka i ziemniakiem, dodaj ziele angielskie i liscie laurowe. Ugotuj do miekkosci. Pod koniec gotowania dodaj 3/4 litra zakwasu(wlej tylko plyn, pomin make), zagotuj, dopraw do smaku majerankiem, sola i pieprzem, zabiel krem fraiche.
Serwuj z polowka ugotowanego jajka posypana swieza rzerzucha.




Wednesday 20 April 2011

Wielkanoc tuz tuz....

Kolejna Wielkanoc, ktora spedzam na Wyspach...Silnie zakorzenione w polskiej tradycji. Sama musze przyznac, ze doceniam je, podobnie jak Swieta Bozego Narodzenia, coraz bardziej,zwlaszcza, znajduja sie poza krajem. Ich gleboki wymiar religijny i przygotowania z namaszczeniem, dbaloscia o detal-swieconka, uroczyste Sniadanie Wielkanocne...Na moim stole z pewnoscia nie zabraknie zurku, baby wielkanocnej i jajek we wszelakiej postaci. Lecz beda i inne propozycje mysle nieco inne, moze zaskakujace...Dopiero wszak zaczynam rozpisywac liste potraw...Dzis proponuje pysznie wiosenna, jasnozielona zupe z brukselki i pora z kanapka z jajkiem i cwikla na dobry poczatek okresu wielkanocnego!

Zupa z brukselki i pora
duza garsc mrozonej brukselki
2 pory
1 marchewka
1 litr bulionu warzywnego
2 zabki czosnku
sol
1 lyzka oleju z pestek winogron
1 lyzka jogurtu naturalnego
swieza kolendra do ozdoby

W garnku rozgrzej olej. Wrzuc drobno pokrojony czosnek. Chwile go posmaz do lekkkiego zrumienienia i uwolnienia aromatu. Nastepnie dodaj brukselke, pokrojona marchewke i pory. Dopraw do smaku sola. Dus ok 10 minut. Nastepnie calosc zalej przygotowanym bulionem. Przykryj i gotuj na malym ogniu przez ok 30 minut. Schlodz i zmiksuj do pozadanej kremowej konzystencji w blenderze.Serwuj  wymieszana z jogurtem i kromka chleba lub tostem. U mnie byla to kanapka z jajkiem, cwikla i liscmi salaty.

Kanapka z jajkiem, cwikla i salata
1 tost
1 ugotowane na twardo jajko
1 lyzeczka domowego majonezu
1-2 lyzki domowej cwikly
3-4 listki salaty
sol
pieprz
szczypiorek
flora

Jeszcze cieply tost posmaruj cienko flora, przykryj plasterkiem/i salaty, ktore udekoruj plasterkami jajka i cwikly. Dopraw do smaku sola, pieprzem, majonezem i posiekanym szczypiorkem

Domowy majonez
1 jajko
2 lyzki musztardy o wyraznym smaku, u mnie sarepska
1 szklanka oleju
sol
pieprz
sok z cytryny

W kubku ubijam jajko z musztarda, doprawiam do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Delikatnie wlewam po trochu na raz olej. Jesli wlejesz za duzo, jajko moze sie sciac.Uzupelniaj ilosc oleju caly czas intensywnie mieszjac do uzyskania pozadanej konzystencji. Byc moze ponownie bedzie konieczonsc doprawienia do smaku sola, pieprzem i sokiem cytrynowym

Cwikla:
3 buraki
sol
pieprz
ocet
chrzan
sok z cytryny

Buraki obrac, ugotowac do miekkosci ok 40 minut. Odstawic do ostygniecia. Zetrzec na tarce. Doprawic do smaku reszta skladnikow

Smacznego!










Tuesday 19 April 2011

Chana daal czyli groch po hindusku....

Jeden z ulubionych moich dal. Wykorzystuje w nim zolty groch. Konzystencja powinna byc taka gesta troche przypominajaca zupe z rozgotowanym prawie grochem. U mnie jako dodatek do biryani z warzywami. Przepis znalazlam tu

Chana daal-zupa z zoltego grochu
1 szklanka chana daal-zoltego grochu
1/4 pieprzu cayenne
1/4 kurkumy
1/4 kminu indyjskiego
1/4 kolendry w proszku
1 lyzeczka soku z cytryny
sol do smaku
szczypta cukru
1/4 nasion czarnej gorczycy
1 zabek czosnku
szczypta asafoetidy
100g pomidorow z puszki
1/2 zielonej papryczki chili
swieza kolendra
szczypta garam masali
1/2 lyzeczki ghee
1 lyzka oleju


Oplucz groch, zalej woda i gotuj do miekosci, az prawie bedzie sie juz rozpadal. W glebokiej patelni rozgrzej olej, wrzuc nasiona gorczycy. Kiedy zaczna pryskac, dodaj drobno posiekany czosnek wraz z papryczka, dodaj przyprawy-pieprz cayenne, kurkuma, kmin, kolendra, asafoetida oprocz garam masali. Smaz przez kilka minut. Dodaj pomidory i smaz az zrobi sie z nich puree. Wtedy mozesz dodac ugotowany groch wraz z woda. Dopraw do smaku sola,cukrem, ghee, sokiem z cytryny. Gotuj ok 15 minut na malym ogniu mieszajac od czasu od czasu i dolewajac wode do uzyskani pozadanej konzystencji. Na samy koncu dopraw garam masala i posiekana swieza kolendra.
Serwuj udekorowane listkiem kolendry z ryzem i/lub chlebem naan lub roti.











Monday 18 April 2011

Rogaliki z roza....

W niedzielne poranki leniwa kawa koniecznie musi towarzyszyc czemus slodkiemu. Tym razem 'tym slodkim' byly delikatne, chrupiace rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem marmolady rozanej w snieznej posypce. Hmmmmmmm...wrecz banalnie proste wykonanie i nieograniczona przyjemnosc konsumpcji....




Rozane francuskie rogaliki
190g gotowego ciasta francuskiego
marmolada rozana
maka pszena do posypania stolnicy
cukier puder do posypania

Posyp stolnice maka, rozwalkuj ciasto cienko do 1mm grubosci. Wykrawaj trojkaty krojac po przekatnej prostokata rozwalkowanego ciasta podzielonego na dwa prostokaty. Na szerszym dole kazdego trojkata nakladaj pol lyzeczki marmolady i zwijaj rogaliki koncowka na spod. Przeloz zwiniete rogaliki na wylozona papierem do pieczenia forme. Piecz w temperaturze ok 180st C ok 10 minut (moje rogaliki byly male doslownie na jeden kes. W przypadku wiekszych odpowiednio zwieksz czas pieczenia do 20minut).
Ostygniete rogaliki posyp cukrem pudrem.
Przepis jak i zdjecia pokazujace jak wykrawac trojkaty i formowac rogaliki znajduje sie tutaj

Smacznego!









Foccacia z czarna oliwka i....

Ulubiony chlebek znow zagoscil na kilka dni u mnie. Tym razem w lekko zmienionej szacie-z pelniejszej maki(uzylam maki granary) i wzbogacony posiekana czarna oliwka, suszonymi pomidorami i niezmiennie rozmarynem...Szybko jednak zniknal, ale na pewno powroci..wkrotce....:) Przepis w oryginale( ponownie 'Home baking. Cookbook') to byl wspomniany wloski chlebek z mozzarella, lekko pozmienialam co nieco wg swojego gustu i dostepnosci produktow.

Foccacia z oliwka i pomidorem 
50g zwyklej maki pszennej 
100g maki tortowej
150g maki granary z pelnymi ziarnami
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki soli
1.5 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka cukru
210ml cieplej wody
kilka czarnych oliwek
kilka suszonych pomidorow marynowanych w oliwie
swiezy rozmaryn
gruba sol

W miseczce wymieszaj drozsze z cukrem, zalej ok 50ml cieplej wody(odejmij z 210ml) i odstaw na kilka minut az drozdze stowrza pianke na powierzchni mieszaniny. W duzym naczyniu wymieszaj maki z sola, dodaj rozrobione drozdze wraz z calym plynem, reszte wody i oliwe. Wyrabiaj ciasto 5-10 minut az bedzie gladkie i elastyczne dodaj troche maki w rzie potrzeby. Przeloz ciasto do naoliwionego pojemnika, przykryj i odstaw w cieple miejsce na ok godzine do wyrosniecia. Chwilke ugniataj i przeloz do naoliwionej formy, palcami zrob w ciecie wglebienia. Ponownie przykryj i odstaw na pol godziny w cieple miejsce do ponownego wyrosniecia. Posiekaj czarne oliwki w plasterki, drobno posiekaj suszone pomidory, podziel rozmaryn na male galazki i udekoruj nimi ciasto.Posyl gruba sola.  Calosc delikatnie polej oliwa zwlaszcza zaglebienia w ciescie.
Piecz w dolnej czesci piekarnika w temperaturze ok 175st C ok 20-25 minut do lekkiego zbrazowienia ciasta. Serwuj cieple. Smakuje wybornie jako dodatek do zupy, podstawa kanapki lub jedzony sam.






Pysznie sezamowe ciasteczka rodem z Maroka:)

Wprost uwielbiam smak sezamu-chalwy, sezamki. Szukalam szerszego zastosowania dla pasty tahini, ktora uzywam do zrobienia hummusu i znalazlam! Ciasteczka sa wprost niebianskie jeszcze cieple prosto z pieca. I nadal pyszne po ostygnieciu-kruche z intensywnym aromatem tahini i prazonych ziaren sezamowych. Polecam kazdemu zakreconemu na punkcie sezamu!

Marokanskie ciasteczka sezamowe
zmodyfikowany przepis znaleziony tutaj

6 lyzek ziaren sezamu
3-4 lyzki pasty sezamowej tahini
7 lyzek cukru jasnobrazowego
1 lyzka miodu
165g kaszy manny drobno zmielonej
1.5 lyzki proszku do pieczenia
1 jajko
1 lyzka wody z kwiatu pomaranczy

Na plaskiej patelni podpraz ziarna sezamu, zostawiajac 1-2 lyzki do pozniejszej dekoracji ,do uwolnienia aromatu. Mieszaj je czesto, aby rowno sie opiekaly. Uwazaj, aby ich nie spalic.
W misce wymieszaj razem reszte skladnikow, dodaj sezamowe ziarna. Dobrze razem wymieszaj do uzyskania zwartej konzystencji ciasta. Formuj male kulki wielkosci orzecha wloskiego delikatnie splaszczaj je i obtaczaj w odstawionych ziarnach sezamowych. Uformowane ciastka przekladaja na naoliwona forme do pieczenia zachowujac odstepy. Piecz w temperaturze ok160 st C (termoobieg) ok 15-20 minut. Pozwol im lekko ostygnac zanim przelozysz je do pojemnika.  
Przyjemnego chrupania!











Razowy makaron z niespodzianka:)

Nieczesto jakos ostatnio zdarza mi sie jest makaron. Polowka nie przepada za tymi z pelnej maki. wiec jak juz mam ochote na odmiane-to gotuje taka porcje dla siebie jedynie. Tym razem z dodatkiem dyni dla urozmaicenia, a dla wzbogacenia smaku-zwienczeniem potrawy byl uprazony boczek. Bardzo sycace i aromatyczne danie....
Przepis leko zmieniony znalazlam tu.

Swiderki z dynia, porem i boczkiem

1/2 dyni pizmowej ok 400g
1 por
suszone oregano
sok z cytryny
kilka orzechow wloskich
1-2 lyzki swiezo startego parmezanu
sol
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka drobno pokrojonego boczku
80g suchego makaronu z pelnej maki typu swiderki

Dynie pokroj w drobna kostke, por w plasterki. Podgrzej oliwe w garnku, wrzuc warzywa, dopraw sola i oregano. Dus do miekkosci ok 20 minut. Dodaj sok z cytryny. Dodaj wode w razie koniecznosci, aby uzyksac kremowa konzystencje sosu. Mozna w celu uzyskania zuplenie plynnej konzystencji zmiksowac warzywa w blenderze. Ja po prostu dluzej je gotowalam, az prawie doszly do momentu, kiedy wkrotce mogy sie juz zaczac rozpadac. W miedzyczasie ugotuj makaranon. W osobnej patelni na doslownie kilku kroplach oleju podrpaz bekon.
Serwuj makaron z sosem porowo-dyniowym, posypane parmezanem, posiekanymi orzechami wloskimi i prazonym bekonem.
Ja dodatkowo podalam salatke z lisci salaty z posiekana rzodkiewka, czarnymi oliwkami i oliwa.

Smacznego!



Monday 11 April 2011

Wariacja na temat banoffi pie

Pomysl na polaczenie sernika na zimno z ciastem  z bananami, toffi i bita smietana uwazam za udany. Nastepnym razem bede musiala jedyne troszke bardziej popracwac nad forma bo ciasto serowe wyszlo mi troche za miekkie, czyli zwiekszyc ilosc zelatyny lub zamiast niej dodaj  gaaretke na polowie podanej porcji wody oczywicie. Poza tym, sernikowe ciasto tofii-bananowe jest doskonale-miekkie, kremowe, nie za slodkie z bananowym aromatem i mnogoscia serka przykryte pierzynka z ubitej smietanki....

Sernik z bananem i krowka
180g gotowego rozmrozonego ciasta francuskiego
120g masy krowkowej
400g kremowego serka
1/4 szklanki goracej wody
4 lyzeczki zelatyny
2 lyzki rodzynek
3 lyzki cukru brazowego
1 lyzeczka wody rozanej
220ml smietanki u mnie whipping cream
2 banany
cynamon lub kakao

Forme do tarty( taka mialam, ale mozna oczywicie uzyc wyzszej) wylozylam rozwalkowany wczesniej cienko caistem francuskim. Przykrylam pergaminem do pieczenia, ktory obciazylam kilkoma garsciami fasolki do pieczenia. Podpieklam ok 10-15 minut w temperaturze 170 st C. Usunelam pergamin z zawartoscia. Na chwilke wstawilam ciasto z powrotem do piekarnika. Odstawilam do ostygniecia. W miedzyczasie rozpuscilam zelatyne w goracej wodzie. W misce ubilam ser, dodalam rodzynki, wode rozana, cukier. Osobno ubilam smietanke i lekko ja poslodzilam. Podpieczone ciasto francuskie posmarowalam rowno masa krowkowa, nastepnie rowno rozlozylam plasterki banana. Przykrylam masa serowa. Udekorowalam z wierzchu kilkoma dodatkowymi plasterkami banana i odstawilam na kilka godzin do lodowki.
Serwowalam z bita smietanka, ktora mozna podac z boku lub posmarowac na ciescie oraz posypane cynamonem/kakao.

Smacznego!











Chleb razowy z kminkiem

Mysle, ze spokojnie moge powracac do tego przepisu. Chleb zachowuje swiezosc nawet do kilku dni. Pachnie pieknie kminkiem. Swiezy ma lekko chrupiaca skorke i dlugo miekkie wnetrze. Przepis znaleziony w ksiazce  Home baking. Cookbook.


Razowy chleb z kminkiem 

125g maki razowej 
70g maki pszennej
40g maki rozpulchniajacej-self-raising flour
1 lyzka oleju
3/4 lyzeczki soli1/3 lyzeczki drozdzy instant
35 g bulki tartej
1 i 1/2 lyzki platkow owsianych z otrebami
3.4 lyzki kakao
1 lyzeczka kminku
180ml wody
1 lyzka melasy(opcjonalnie)

W duzej misce umiesc maki wraz z sola. Dodaj drozdze, bulke tarta, platki owsiane z otrebami, kakao i kminek. Wlej w srodek wode wraz z olejem. Mozna teraz dolozyc melase. Ja nie dodalam. Wymieszaj calosc. Przeloz na lekko wysypanej maka stolnicy i wyrabiaj recznie ok 5-10 minut do uzysania gladkiego ciasta. Przeloz je do wysmarowanej oliwa miski. Przykryj folia i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Przeloz do natluszoczonej formy- u mnie byla to mala keksowka-przykryj i ponownie odstaw do wyrosniecia na pol godziny. Piecz ok 25-30 minut w temperaturze 190 st C. Chleb jest gotowy kiedy popukany od spodu wydaje gluchy odglos.
Swietnie pasuje do kanapek, podgrzewalam go rowniez w mikrofalowce z serem. Polecam!


Chlebek naan z czosnkiem

Kolejna juz proba uzyskania miekkosci i aromatu chlebka, jaki zamawiam na wynos czy w restauracji. Juz coraz blizej....Mysle, ze byloby znacznie latwiej, jesli uzyje sie zwyklej bialej maki. Ja jednak chcialam uczynic wypiek zdrowszym, wiec w uzycie poszla maka razowa. Chleb malo urosl-moje drozdze nie sprawdzily sie:( Proba jednak nie jest zla, chlebek jest smaczny, pachnacy. Nastepnym razem jednak sprobuje formowac grubsze placki, wiec moze uzyskac wieksza miekkosc.Hmmmm....

Czosnkowy naan z pelnej maki z kozieradka
przepis wyszukany tu

pol paczki drozdzy instant
1/2 szklanki cieplej wody
1 lyzka cukru
1 i 1/2 lyzki mleka
1 ubite jajko
1 lyzeczka soli
2 szklanki maki razowej
2 zabki posiekanego czosnku
2 lyzki roztopionego masla lub ghee

W miseczce rozpusc drozdze w cieplej wodzie. Odstaw na 10 minut az mieszanka bedzie spieniona. Przelej do duzego naczynia, dodaj jajko, cukier, sugar, mleko i tyle maki, aby mozna byl uzyskac gladkie ciasto. Wyrabiaj recznie przez ok 6 minut, az ciasto bedzie sprezyste. Umiesc je w dobrze nasmarowanej olejem misce, przykryj wilgotna sciereczka i odstaw do wyrosniecia na ok godzine. Dodaj do masy posiekany czosnek. Odrywaj kawalki ciasta i formuj kule wielkosci pilek golfowych. Przykryj i ponownie odstaw do wyrosniecia na 30 minut. Po tym czasie z kazdej kulki formuj plaski placek. Posyp go z wierzchu suszona kozieradka przyciskajac lekko do ciasta aby nie odpadla. Nagrzej piekarnik na najwyzsza temperature. Piecz w blasze ok 2 minuty kiedy naan bedzie nabieral brazowego koloru i robic sie bardziej puszysty z jednej strony, po czym posmaruj z wierzchu lekko roztopionym tluszczem i przewroc na druga strone. Piecz kolejne 4 minuty do zbrazowienia i ponownie posmaruj maslem.



Kremowy serek i cynamonowe owsiane ciastko

Ostatnimi czasy kremowy serek z wiaderka dzielnie ratuje mnie w momencie wielkiego glodu na cos slodkiego. W kokilce umiescilam moje ulubione cynamonowe kruche owsiane ciastko. Serek ubilam,dodalam troche owocow i aromatow, bananem skonczylam dekorowac i juz moglam sie delektowac deserem.

Serek kremowy z toffi i bananem

1 owsiane cynamonowe ciastko
1 lyzka masy krowkowej
4 lyzki kremowego serka 'z wiaderka'
 pomaranczowa skorka kandyzowana
1 lyzka smietanki
rodzynki
1/2 lyzeczki wody rozanej
1/2 banana
wiorki kokosowe

W kokilce uloz ciastko. Posmaruj je masa krowkowa. W kubku ubij do puszystosci serek, dodaj smietanke i reszte skladnikow oprocz wiorkow i banana. Przeloz mase serowa do naczynia. Udekoruj plasterkami banana, skorka pomaranczowa i wiorkami kokosowymi. Jesli wytrzymasz napiecie oczekiwania-wstaw deser do lodowki na pol godziny. W innym wypadku przygotuj sobie szybko lyzeczne i ...smaczego!




Jajka w towarzystwie pieczarek...

Lekkie dietetyczne sniadanko kuszace kolorem i aromatem. Z dodatkiem szczypiorku, ktory nadaje swoj charakterystyczny smak potrawie. Z kromka chleba, kubkiem kawy i ekspreowym daniem mozna rozpoczac dzien:)

Omlet z pieczarkami i szczypiorkiem

1 jajko
5 pieczarek
szczypiorek
sol
pieprz
szczypta sody
olej(opcjonalnie)

Rozgrzej patelnie, wlej olej i wrzuc pokrojone w platerki grzyby, dopraw do smaku sola i pieprzem. Po chwili dodaj drobno posiekany szypiorek. W kubku rozmieszaj jajko. Wlej je na patelnie tak, aby przykrylo grzyby. Smaz do momentu sciecia sie calosci. Przerwoc na druga strone. Smaz przez chwile. 












Muffinki kokosowo-bananowe

Przypominaja troche nasza babke olejowa. Lubie ich uniwersalnosc, mnogosc polaczen smakowych, moga paktycznie zaspokoi wszelakie gusta. A jednoczesnie sa proste i szybkie w wykonaniu. Perfekcyjne. Zaspokoily moja ochote na cos kokosowego i nadal zdrowego, a to dzieki dodatkowi platkow owsianych. Zmodyfikowany nieco przepis znalazlam tutaj.




Owsiane muffiny z bananem i kokosem
70g maki rozpulchniajacej-self-raising flour
50g platkow owsianych
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki wody rozanej
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
2 lyzki wiorkow kokosowych
1 banan
2  1/2 lyzki oleju
5 lyzek jogurtu naturalnego
3 lyzki jasnobrazowego cukru trzcinowego
1 jajko

Jajko utrzyj z cukrem, dodaj jogurt, olej i rozgnieciony banan. W duzej misce wymeszaj make z proszkiem do pieczenia, soda oraz wiorkami kokosowymi. Dodaj mase jogurtowo-olejowa. Wymieszaj do polaczenia sie skladnikow. Przeloz do foremek muffinkowych silikonowych wypelniajac 3/4 wysokosci. Posyp z wirzchu wiorkami kokosowymi. Piecz ok 25 minut w temperaturze 170 st C w piekarniku z termoobiegiem. Mozna posypac jz upieczone cukrem pudrem.



Ogorek i pomidor po marokansku

Salatki sa dla mnie nieodlacznym elementem posilku.Ogorek i pomidor jako perfekcyjna para czesto sie u mnie pojawiaja w roznych odslonach. Z dodatkiem swiezej miety, nowej dla mnie, musze przyznac, kompozycji, sa wprost niezmiernie odswiezajace. Doskonale jako dodatek lub lekka kolacja.

Salatka marokanska z ogorkiem i pomidorem
przepis stad

1 pomidor
kawalek ogorka
lyzeczka posiekanej cebuli
1/2 lyzeczki posiekanej cebuli
1 lyzeczka oliwy
sol
pieprz
kilka listkow swiezej miety

Obierz ogorka pozostawiajac co nieco skorki, pokroj w kostke. Mozna pozbyt sie gniazd nasiennych. Pomidory pokroj drobno. Mozna pobawic sie i usunac wczesniej z nich skorke oraz usunac nasiona. Dodaj reszte skladnikow wraz z posiekanymi liscmi miety.
Zaserwowalam na lisciu salaty z listkiem swiezej miety:)










Warzywa po marokansku z ryba

Ciecierzyca moczyla sie w wodzie powoli przemieniajac sie w kielki. Zanim to nastapilo, postanowilam dodac ja do cynamonowo-miodowych warzyw. I cudnie:) Otrzymalam bogatszy, ciekawszy smak i dodatkowe zrodlo bialka! Przepis odkryty u Liski.

 

Warzywa po marokansku z ryba

3 duze marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
2 lyzki oliwy
3 zabki czosnku
1/2 kubka  ciecierzycy namoczonej minimum przez noc
2 lyzeczki  kurkumy
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki kminu indyjskiego
2 filety dowolnej ryby
2 lyzeczki plynnego miodu
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki pieprzu
swieza pietruszka lub kolendra
jogurt
cytryna
chlebek naan lub arabski
1 pęczek kolendry

Rozgrzej oliwe, wrzuc deobno pokrojona cebule z czosnkiem i smaz przez kilka minut. Dodaj przyprawy-kurkume, cynamon, kmin i pieprz wraz z miodem i pokrojona w slupki marchew. Zalej woda, ktora przykryjewarzywa. Dus na malym ogniu ok 20 minut do miekkosci marchewki. Po uplywie tego czasu dodaj pokrojone w kostke ziemniaki, ciecierzyce. Posol do smaku. Gotuj kilka minut. Dodaj rybe. Przykryj i dus potrawe do miekkosci skladnikow ok 10 minut.


Podawaj z dodatkiem swiezych ziol, jogurtu i kawalka cytryny. Ja zajadalam ja z salatka z ogorka, pomidora i swiezej miety oraz chlebka naan z pelnej maki.

Smacznego!




Marokanska zupa z ciecierzyca

Plany na tegoroczny urlop nieco sie zmienily. Mialam z dziewczynami jechac do Maroka. Ale wiadomo co sie dzieje w Afryce:( Kraj bardzo mnie zafascynowal, jak na razie jedynie z przewodnikow. Mam nadzieje, ze jak tylko sytuacja u siasiadow sie nieco uspokoi, bede mogla zrealizowac jedne ze swoich marzen. A w miedzyczasie zapoznaje sie z Marokiem od kuchni:) Pomysl zupy znalazlam u Liski, ktory zmodyfikowalam. Zupa jest cudnie pomidorowa z delikatnym aromatem cynamonu. Polecam:)

Marokanska zupa z ciecierzyca

1 cebula
2 lyzki oliwy
2 zabki czosnku
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego kminu
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
200g pomidorow z puszki
3 lyzki ciecierzycy namoczonej przez noc
100g czerwonej soczewicy
1/2 bulionu warzywnego
1/2 bulionu drobiowego
sol
czarny pieprz

Karmelizowan cebula:
1 cebula
2 lyzki oliwy
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 czerwonej papryczki chili
1 lyzka jasnobrazowego cukru trzcinowego

liscie swiezej kolendry
naturalny jogurt

Rozgrzej oliwe. Wrzuc drobno pokrojona cebule. Smaz kilka minut. Dodaj posiekany czosnek wraz z przyprawami. Posmaz calosc kolejne kilka minut. Nastepnie uzupelnij potrawe oplukana soczewica, ciecierzyca, pomidorami z puszki. Podgotuj calosc 5 minut. Zalej bulionem. Przykryj i gotuj do miekkosci soczewicy ok 30 minut. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
W patelni rozgrzej olej, wrzuc posiekana drobno cebule i smaz do jej zbrazowienia. Dodaj reszte skladnikow-cukier, cynamon i papryczke chili. Smaz przez chwile.
Serwuj zupe w miseczce udekorowana lyza jogurtu, karmelizowana cebula i listkiem kolendry:) U mnie w towarzystwie chlebka z hummusem i plasterkiem ogorka. Poezja!